Меню
Контакти

Контакти:

​vrichane@abv.bg
vrichane@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
Невеста

УЧАСТНИЦИ в ритуалите

Невеста

Невеста или булка? И двете названия са познати в България – в източните региони по-често я наричат „булка“, а в западните – „невеста“. Тя не просто е главен обреден участник в сватбата, тя преживява може би най-важният и вълнуващ момент в живота си – ще стане невеста, което е било най-съкровеното желание на всички неомъжени девойки в миналото.
 
Много важно е по време на ритуала тя да бъде предпазена от уроки, от „лоши очи“, от лоши помисли, защото точно в сватбения ден тя е най-уязвима – хем вече не е мома, хем все още не е станала невеста. Тя е между световете. В миналото с това са си обяснявали разболяването или дори бездетието на невестата след сватбата – с урочасване или с неспазване на всички ритуали в сватбата.
 
Затова и невестата е покрита с червено було, за да не я вижда никой. Тя мълчи през целия сватбен ден – нарича се „говеене“ и то може да продължи до 40 дни след сватбата. Булката трябва да бъде „скрита“ и „тиха“, за да може успешно да се „превърне“ в невеста и семейният й живот да е успешен и щастлив.