Меню
Контакти

Контакти:


yuangnauy@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
Яйцето и обредният хляб - символите и традициите на Великден.

Яйцето и обредният хляб - символите и традициите на Великден.


 

Великден наистина е най-красивият празник за българите. Той е чакан с голямо нетърпение от всички, особено в миналото, в традиционното живеене, защото това е най-тежкият и най-дългият пост.
Великденският пост е 49 дни – време, в което човек се пречиства, притихва, душата се успокоява в очакване на това велико чудо от християнска гледна точка.
От фолклорна гледна точка Великден е много богат празник. Цялата Страстна седмица е изпълнена с ритуали, но голямата подготовка започва именно от четвъртъка. Тогава започва боядисването на яйцата и месенето на обредните хлябове. Яйцето и хлябът са основните символи на Великден. Това го знаят и съвременните българи.
   

   Великденски обреден хляд "Куку́лник" - с. Брезник
източник: zapadno.com
 
Яйцата са обикновено червени като кръвта Христова. Според легенда Божията майка е подарила едно червено яйце именно заради кръвта на Исус Христос. Червеният цвят е свързан и с живота, с най-благополучното за хората. Яйцето във фолклорните представи е символ на живота, който се ражда. Дори има фолклорни представи, че звездите, слънцето, земята, всичко се е излюпило от едно яйце. Червената вода, която остава излишна не се изхвърля в мивката, а се изхвърля под трендафил, под розов храст, някъде, където не стъпва човешки крак.
   

   
Първото яйце има наистина голяма сила. С първото яйце се наричат всички деца в къщата – да си бели, здрави и червени. Когато започне да вали град, то се изнася и градът спира. В Северозападна България се слага дори във вода и когато някой е болен и пие от тази вода, той оздравява. Черупките от яйцата също не се хвърлят, те се разпръскват около дома за здраве, за сила. В Пернишко пък яйца на овчарин не се подаряват, за да не ослепее като види червеното яйце, което според ритуалите там свети като слънце. Другият символ на Великден е великденският обреден хляб. Козунаците са много късно явление. Те не са наша традиция. Нашите баби не са можели да правят козунаци, а са правили обредни хлябове. Обредният хляб се е правил с квас. Месил се е точно в четвъртък. Старите българи са вярвали, че в хляба има душа. Когато го разчупиш и излезе пара, излиза душата, вярвали те. Хлябът по начало е много важен за българите, напомни доц. д-р Веселка Тончева.

Текст: Галя Георгиева и Десислава Станева, Novini.bg