Меню
Контакти

Контакти:


yuangnauy@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
С Русалската седмица идват и русалийките – демонични женски същества, които вредят, но и помагат.

С Русалската седмица идват и русалийките – демонични женски същества, които вредят, но и помагат.

След Петдесетница (неделя) със Свети Дух (понеделник) в традиционните представи започва Русалската „неделя“ (седмица). Най-опасни дни в нея са срядата и петъкът, които често носят епитетите „черни“, „луди“, „криви“, а по-рядко – „благи“. Също така някъде вторникът и четвъртъкът се смятат за „въртоглави“ или „щури“. В народните представи Русалската седмица се свързва с появата на демонични женски персонажи, известни като „русалийки“, „русарци“, „русанки“, като в Южна България те по-често се оприличават на самодиви или юди.

 
„Русалийките“ прелитат във вид на жълти пеперуди отвъд Дунава и остават при хората до края на Русалската неделя. Тези демонични същества имат двойствена природа – вредят на хората, наказват ги с болести и беди, но същевременно могат и да им помогнат – да ги излекуват и да увеличат добива от селскостопанската реколта, като напръскат посевите с „жива вода”.
Периодът на Русалската неделя изисква пълно въздържание от всякаква домашна и полска работа – особено в сряда и петък. В останалите дни стопаните могат да отидат да прекопаят лозето или нивата, но трябва да са в група – никога сами. Докато са на нивата, не трябва да сядат на земята или под дърво да почиват. Не бива да заспиват, особено до обяд. Забранени са и всички домашни женски дейности – като предене, тъкане, плетене, шиене, миене, къпане, пране, замазване на пода или на стените на къщата. На овчарите се забранява да стрижат овцете. Ако бъде нарушена забраната за работа, русалийките ще „ударят“, „сгазват“ или „сбъхтват“ провинилия се и той заболява от „русалска“ или „самодивска“ болест. Против тази болест през цялата седмица къщите стоят постлани с пелин и орехова шума, а всички увиват около краката си пелин.

 
Неспазването на забраната за работа през Русалската неделя може да доведе и до природни бедствия през лятото – гръмотевици и светкавици, градушки и поройни дъждове.
За да се предпазят от зловредното въздействие на „русалийките“, още в понеделник на Свети Дух рано сутринта всички моми и жени берат пелин, орехова шума, лепка, бял лук (чесън), коприва, лайка и росен. Слагат от билките и тревите под масите и леглата, по прозорците и вратите на къщите и оборите. Увиват около кръста и главата си лепка и пелин. През цялата седмица носят в дрехите си скрит стрък пелин или чесън, от чиято силна миризма демоните се боят. Вечер не замръкват след залез слънце навън. Ако забравят някоя завивка или дреха на двора, тръскат я три пъти над огнището и едва тогава я използват.