Меню
Контакти

Контакти:


yuangnauy@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
Петровден е! Знаете ли какво е ястието „бял мъж“ и каква е легендата за възникването му? снимка: posoki.com

Петровден е! Знаете ли какво е ястието „бял мъж“ и каква е легендата за възникването му?

На 29 юни православната църква празнува Петровден – денят на Свети Петър и Павел. Според житието на Свети Петър той бил обикновен рибар на име Симеон, на когото Христос дал името Петър, означаващо камък. Във фолклорните представи Петър и Павел са двама братя – Петър е богат и неотстъпчив, а Павел – сиромах и справедлив. От всички светци на св. Петър се паднало да държи ключа за райските порти, да съди кой е праведен и ще бъде допуснат да влезе, кой е грешник и ще бъде отпратен в пъкъла.
В българския календар Петровден се предшества от Петровите пости. Те започват след Петдесетница – дължината на периода е различен и зависи от това, кога е Великден, от който пък зависи Петдесетдица – 50 дни след Великден. Този пост е строг, забранена е храната с животински произход. Почти повсеместен обичай е на Петровден да се коли пиле, някъде за курбан, другаде като обичайно ястие – с това се отговява от Петровия пост. В текст на народна песен се казва: „Не метай се, не хвърляй се, Ивано, Иванке, като ягне на Гергьовден, като пиле на Петровден!” В народните представи „ягнето е Гергьовско”, а „пилето е петровско”.
По Петровден за народа означава „посред лято“. Казва се: на Петровден жито се пече – тъй като Петровден съвпада с най-живият период от стопански живот, в някои региони на България на този ден се прави ритуално първата жътва.
До пладне седи у дома, от пладне върви жъни – казват в Пазарджишко – свети Петър не се сърди.


Източник: desant.net
 
За първата жътва жътварите тръгват рано, празнично облечени, закичени с китки, с песни и веселие, за да е успешна и лека работата. Има обичай първи да заженва този, който има лека ръка, на когото работата е спорна, за да е спорна тя за всички през цялата жътва. Най-често това е млада жена, която още не се е отродила, т.е. на която предстои да ражда, за да роди и нивата през следващата година. Тя заженва, обърната с лице към изгрев слънце, за да върви работата напред. Класовете от първата отрязана ръкойка вдига нагоре и благославя: „Тази година по-малко, догодина повече” а останалите отговарят: „Дай, Боже!”. Една част от класовете хвърля напред пред себе си, за да е лека и спорна работата на всички, които жънат, а с другата увива кръста си, за да не я боли по време на жътвата. Следват я и другите жътвари.
Първият ден от жътвата пред стопанина на нивата изправят сноп, който правят от първата ръкойка на всеки жътвар. Върху него хвърлят пари за почерпка на жътварите, за здраве, успешна работа, плодородие и всеобщо благоденствие.


Източник: radio999bg.com
 
На Петровден майките, които имат починали малки деца, раздават по традиция за първи път ябълки петровки, за да не останат гладни душите на техните рожби под райското ябълкото дърво. За празника се приготвя тиквеник, млечна баница, кокошка с джанки и ястие, наричано бял мъж (или бел мъж и кутмач).


Източник: posoki.com
 
Легендата разказва, че жътварите си били взели хляб и сирене за обяд. От слънцето и топлината обаче сиренето им се разтопило и точно тогава им се явил Свети Петър – притеснили се селяните, че няма с какво да нагостят светеца. Тогава той откъснал два стръка жито, стрил ги между ръцете си и поръсил разтопеното сирене. „Хайде, яжте сега каша!“ – им казал. Така се появило ястието „бял мъж“ – каша от разтопено сирене и брашно.
Всъщност 29 юни е денят на двамата апостоли Петър и Павел, които народът понякога възприема и като един. Това личи в израза: „Каквото Петър, таквоз и Павел”.
В други случаи, тъй като са двама светци, народът ги разделя и по дни – Петровден е ден само за св. Петър, а следващият ден е „Павловден”. Съществува и такъв израз Петър – вятър, Павлю – пали!, от който следва и практическия съвет: На Петровден да жънеш, за да не го одуха; на Павловден лежи по очи, за да не го запали!


Източник: kibik.bg
 
Смята се, че на Палювден целият свят гори. Тачи се за от огън, т.е. за предпазване от огън и пожари, които често са се случвали по време на жътва.