Меню
Контакти

Контакти:


yuangnauy@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
Огнена Марина е третият ден от Горещниците. Светицата идва в сънищата и помага на хората Източник: sevlievo-online.com

Огнена Марина е третият ден от Горещниците. Светицата идва в сънищата и помага на хората

Според народните вярвания 15, 16 и 17 юли (по грегорианския календар) са трите най-горещи дни в годината, наречени Горещници, Горешляци, Чуреци, Блъсъци, Германовци. Обредните практики на тези дни са познати основно в Северна, Западна и Югозападна България. Всеки от трите дни има свое име – в Северна България ги наричат Чурлига, Пърлига и Марина Огнена. Всъщност третият от тези дни е празникът на Света Марина.
На Горещниците е забранена полската и домашната работа, защото огън ще изгори къщата или добитъка. Вярва се, че нивите и ожънатите снопи се запалват, тъй като огън слиза от небето, най-често под формата на светкавици. На някои места в Южна България дните не са три, а цяла седмица до Илинден (20 юли), неречена „запалена неделя“.


Източник: pzdnes.com

През тези дни хората се къпят в лековити извори – тогава силата им е особено голяма.
Най-строго се почитат първият и третият Горещник. В миналото на първия ден вечерта се изгасвал огънят във всички огнища в селището, на втория не се кладе огън, а на третия ден (Св. Марина) „сред село“, на мегдена, се пали нов огън („жив огън“, „божи огън“, „див огън“), всеки си взема от него и си го носи у дома, за да „поднови“ огъня в къщата си.
Понякога „жив огън“ се „хваща“ не само с цел да се обнови старият огън в селото, но и срещу епидемия. Прави се с два колеца и едно вретено – колците трябва да са от липово дърво, отсечени от дървета близнаци. Забиват се в земята, в жлебове се поставя вретено, вързано с връв, и се върти – от триенето се „ражда“ новият огън. Трябва обаче да го въртят двама близнаци или братя, които са първо и последно дете в семейството. В някои региони от това се наклажда и голям огън, който мъжете прескачат срещу болести.


Източник: dariknews.bg

В Софийско по тези три дни се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март в следващата година. Ако Горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен – предвещава студ и виелици.
Третият ден от Горещниците е денят на Света Марина – в народните представи тя е владетелка на огъня, затова този ден в българския народен календар се нарича и Огнена Марина. Някъде я смятат за сестра на Свети Илия, в Странджа я наричат и „слънчева“ невеста.


Източник: bg-patriarshia.bg

На Света Марина се подчиняват и змиите, на нея са подвластни и градушките. Тя може да идва в сънищата на онези, които вярват в нея, за да им даде съвет как да решат проблемите си. На този ден на жените е забранено да шият и бродират, дори не трябва да докосват конци, въжета и всичко, което прилича на змии, за да не ги срещат и да не бъдат ухапани от змия през лятото.
Вярва се, че Света Марина помага на младите момичета да се оженят, покровителства жените и родилките. Тя се грижи за успешното раждане, лекува безплодието и други женски болести, кожни и очни заболявания.
В някои региона на Македония на този ден празнуват занаятчиите, чиито професии са свързани с огън.