Меню
Контакти

Контакти:


yuangnauy@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
Днес е Катерининден, в някои региони наричан още Мишин празник.

Днес е Катерининден, в някои региони наричан още Мишин празник.

Света Екатерина, Катерининден (24 ноември).
Една легенда разказва, че мишките излезли на белия свят от самия дявол, когато влязъл в църква и помирисал тамян. Света Екатерина е известна с това, че предпазва от мишки, затова и денят й в някои региони се нарича Мишин празник, Мишин ден (в други региони Мишкин ден е Свети Нестор, 27 октомври). На този ден жените не работят домашна работа, за да не ги болят пръстите. Според легендата светицата дала на мишките да й изядат пръстите, но не им дала да влязат в нивите и да изядат посевите. На празника на Света Екатерина не се реже с ножица, не се крои, шие и плете, за да не ядат мишките дрехите и посевите. Не трябва да се отваря качето със сланина и сандъкът с брашно, за да не влязат мишките вътре.

 
По традиция на този ден най-възрастната жена в къщата със затворени очи замазва с кал или тор огнището и пода на зимника. Ритуално друга жена я пита „Какво правиш?“ – Мажа очите и устата на мишките“ – отговаря тя три пъти. Жените раздават из махалата със затворени очи варени зърна – боб, жито, царевица, за да се „изиграят“ мишките или се вярва, че така „затварят очите и устата на мишките”.
Света Екатерина е позната и с това, че закриля от болести като бяс и шарка, че е защитник на майчинството и здравето на хората. Съществува поверие, че светицата лекува „огнени” болести – треска и висока температура, но особено се почита за предпазване от баба Шарка. Жените през целия ден не трябва да докосват вълна именно против шарка, а също и да не се запали къщата.

 
В Пловдивско на този ден рано сутрин стопанките наливат в мълчание вода от кладенец или извор и замесват нечетен брой питки – кравайчета, които „шарят“ с вретено. Питките се намазват с мед като освен за семейството, една питка се оставя на прага или се хвърля на покрива като дар за баба Шарка, за да не влиза в дома.


снимка: снимка: liveinternet.ru
 
Парче от питка дават дори на кучетата, за да не боледуват от бяс. В други региони (Троянско) в деня на Света Екатерина намазват ключалката на вратата с мед, за да не се „подлютява Баба Шарка, която живее на тавана”.
Ако в дома има малки дечица, стопанката взема две от питките – застава на кръстопът и дава на всеки минувач да си отчупи с думите: „Ха, вземи за Света Катерина да е край дома ни и да пази от Шарко и Беско!“ Всеки трябва да отчупи парченце, да се прекръсти и три пъти да изрече: „Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, така да се лепи здравето по децата ти!“. Стопанката отвръща: „Амин! Дай, Боже!“


снимка: Регионален исторически музей Бургас