Меню
Контакти

Контакти:


yuangnauy@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
За Никулденската трапеза се приготвят рибник с шаран и обреден хляб „николски кравай Снимка: Hera.bg

За Никулденската трапеза се приготвят рибник с шаран и обреден хляб „николски кравай"

Свети Никола във фолклора е един от шестимата братя светци, които си разделят света – на него се падат водите, реките, езерата и моретата, той спира морските ветрове, господар е на морската шир, на риболова и корабоплаването. Затова често е наричан Рибни или Мокри Свети Никола, както и Рибена черква. Много са разказите и легендите за неговите морски чудеса, свързани със спасяването на гемии и кораби от потъване и на рибари и моряци от удавяне.

 
Народът вярва, че щом дойде Никулден, вали и първият сняг. По този повод казват, че „Св. Никола е пристигнал на бял кон, а снегът се изсипва от бялата брада на светеца“.

 
Една легенда разказва, че когато Свети Никола бил с лодката си в морето, излязла буря и гемията се пропукала. Светецът хванал един шаран от водата, запушил с него дупката и спасил останалите моряци. Затова шаранът се приема за негов „слуга” и рибникът на този ден трябва да е с шаран. Друго изискване е рибата, с която ще се прави курбан, да има люспи.

 
Рибникът с шаран по традиция е пълнен с булгур, ориз, лук, орехи и стафиди, увит и печен в тесто. Костите на рибника не се хвърлят – изгарят се, закопават се в земята или се хвърлят в река. От главата на шарана се взема една кост, която се нарича кръстче и има такава форма (оттам идва името на рибата попче) – тя се пришива в шапките на малки деца, за да ги предпазва от уроки.

 
Друг вариант е тази кост да се пази цяла година, тъй като с нея жените лекуват незнайни болести. Освен рибник за Никулденската трапеза се приготвят и обредни хлябове – „плетеници“, „боговица“, „николски кравай“. Върху погачата се изобразява Свети Никола, кораба му и риби около него. Трапезата на този ден е постна, тъй като денят попада в Коледните пости – варена царевица, жито, постни сарми и чушки, фасул.
 
Източник: hera.bg
 
Около Карлово, Пловдив, Чирпан и Стара Загора Свети Никола Зимни се почита като патрон на овчарите, денят му се отбелязва тържествено „за овче здраве“. В ранни зори овчарите извеждат ритуално стадата си и се надхвърлят с гегите си – който запрати най-далече тоягата си, ще има най-здравите и млечни овце през годината. В този регион на Никулден се гадае по времето какво ще бъде лятото – ако е паднал дебел сняг, годината ще е плодовита, а реколтата от жито – обилна; ако вали дъжд, ще се роди много царевица; ако времето е топло и грее слънце, през лятото предстои голяма суша.