Меню
Контакти

Контакти:

​vrichane@abv.bg
vrichane@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
Трапезата

Обредни ПРЕДМЕТИ и МУЗИКА

ПРЕДМЕТИ И ВЕЩИ

Трапезата

Сватбената трапеза се нарича още „дълга“ трапеза, защото това е била най-богатата трапеза – по никакъв друг повод в миналото не са се събирали толкова много хора и не е имало такова богато угощение. Тази трапеза изцяло се е подсигурявала от семейството на младоженеца. Практически не са готвели свекърът, свекървата и неговите роднини, а специални хора, наричани „шетачи“ или „изметчии“. Те са били роднини или приятели на момковия род, сред тях винаги е имало и един по-опитен „готвач“ – човек, който често готви на сватби, кръщенета, погребения, събори и др., и умее да приготвя големи количества.
 
За трапезата на сватбата задължително се коли животно или повече животни – овен, теле, крава, трябва да има също зърнени храни – жито, булгур, царевица.
 
Интересно е, че в миналото младоженците са се хранели отделно и то в съдове, които трябва да са нечетен брой – например имат една лъжица, с която двамата да си служат, и една чиния, от която да ядат (за да се разбират). В някои региони те не е трябвало да ядат месо, в други изобщо не са се хранели, „за да не си изядат късмета“, а в трети задължително е трябвало да ядат ябълка и дясна плешка от печено агне, която момчето е получило от тъста си. Много важно е, че трапезата и при сватовете, и при младоженците не се вдига до сутринта.
 
Семейството на младоженеца доста се „охарчва“ за сватбата и трапезата, защото „нищо не се скъпи“ – всичко е било по много. Затова е имало една добра практика – всички гости на сватбата са носели дарове, наричани „приноси“, „каниски“. Това са били овни (заклани или живи), жито, вино, ориз, фасул, лук, царевица и др.
 
В края на сватбата в знак на благодарност, а и защото те не са имали много време да седнат да се хранят, за „шетачите“ се е правела трапеза. Най-често те са дояждали останалите обредни хлябове – от тях се е правела попара със сирене или със зелева чорба, ако е постно време. На тази трапеза прислужват младоженците, за да се отблагодарят за помощта.