Меню
Контакти

Контакти:

​vrichane@abv.bg
vrichane@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
Символи

Обредни ПРЕДМЕТИ и МУЗИКА

ПРЕДМЕТИ И ВЕЩИ

Символи

Много символика има в сватбата – в предметите, в материята, в украсата, във всичко. Ябълката, която от древни времена е символ, в нашата сватба символизира и привлича плодородието. Когато в края на сватбената трапезата ябълките от кумовото дръвце се раздадат, първо се захранват невестата и младоженеца и в това се крие пожелание по-скоро да имат деца.
 
Сватбата изобилства от цветове, тя е пъстра, тя е шарена. Червеният цвят е най-важен и той преобладава – това е цветът на кръвта и на живота, на плодородието и берекета. Той има и предпазваща роля – булото на невестата е червено и то я пази от „лоши“ очи. Зеленото символизира вечния кръговрат на природата. Белият цвят е цветът на чистотата и новото начало – бяло е платното, по което младоженците пристъпват при влизане в момковия дом. Много се харесва и „златното“ – златото е „заместител“ на слънцето на земята, а слънцето е топлина, то е символ на живота.
 
Житото и другите зърнени култури – царевица, пшеница, овес и пр. се хвърлят върху младоженците и сватбарите. Заради това, че в природата зърното набъбва, нараства, покълва и дава нов живот, се вярва, че ще „пораства“ и младото семейство, ще се множи, ще дава нов живот.
 
В облеклото и тъканите на обредните лица също има втъкани или пошити множество символи – например шевиците върху различните елементи на носията. В тях може да се „прочете“ митологичното мислене на българина – там ги има и слънцето, и змията, и кръста, и цветята, и редица растителни и животински мотиви и др.