Меню
Контакти

Контакти:

​vrichane@abv.bg
vrichane@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
Атрибути на участниците

Обредни ПРЕДМЕТИ и МУЗИКА

ПРЕДМЕТИ И ВЕЩИ

Атрибути на участниците

Атрибутите са всички онези вещи, предмети и аксесоари, по които всеки от участниците в сватбата се познава. В миналото всички са разпознавали кой е деверът или кумът в сватбата, нямало е нужда от обяснения. Деверът например често има венец на калпака като младоженеца, а също и червена кърпа на врата. В Родопите невестата го е дарявала с бяла кърпа с шевици и със специална торбичка в черни и оранжеви цветове, наричана „калазмарка“. Той почти винаги носи и съд с вино, украсен със зеленина. Ако пък деверът е на кон, отличителен белег е ярката тъкан под седлото му.
 
Хората, които канят за сватбата, „калесарите“, имат цвете на калпака (мъжете) или зад ухото (жените) и задължително носят украсена със зеленина бъклица с вино – от нея всеки поканен трябва да си пийне, за да потвърди, че приема поканата.
 
За да се разпознава, старият сват носи на рамо дълга кърпа, а в Пиринския край за него се прави специален венец. В Югоизточна България се знае кой е старият сват, защото той носи цели три бъклици с вино.
 
Сватовете, които отиват за невестата, също се отличават – най-вече с китката на калпаците или на гърдите (вдясно). Затова и често в сватбените песни се пее за „китени сватове“. Има и много други варианти: В Странджа жените от момковия род носят бяла напредена вълна, а мъжете – бъклици с вино, букет босилек и златна монета с червен конец. В Североизточна България сватовете държат в ръце хурка с къделя, в Родопите носят клонка слива или череша със зелени листа, а през зимата – елхова клонка. В Пиринския край отличителен белег е жезъл или клонка дива роза в ръцете на сватовете.
 
Смешният образ „петелар“, разбира се, носи в ръце специално украсен петел, който си „откупува“. Петелът е украсен с два реда пуканки и покрит с чувал, а на врата му виси кравайче, вързано с червен копринен конец. Самият „петелар“ също може да носи сламена шапка, украсена с пуканки, цветя или червени чушки.