Меню
Контакти

Контакти:

​vrichane@abv.bg
vrichane@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon

Обредни предмети и музика / носии

  Сватбата е много важно събитие и емоционално преживяване за младоженците, но тя е и празник, затова новите дрехи са задължителни. Сватбената премяна е по-богата и винаги се различава от всекидневното облекло. Това се отнася особено за младоженците, но и всички гости обличат най-новите и на-хубавите си носии, когато отиват на сватба.
    Ще познаете младоженеца по бялата кърпа на дясното му рамо, но най-вече по китката и венеца върху калпака му. В миналото, за да не бъде урочасан, женихът е бил покриван с бял вълнен плат (като пояс), наречен „прекривка“. Върху него е имало зашити паричка, скилидка чесън, а също и бяла и червена прежда – като мартеница.
   Невестата си приготвя нова невестинска носия – с ново трябва да започне новия си живот. Червеното було е неизменна част от нейното облекло. В някои краища на България на главата на невестата се прави специална, понякога доста тежка, украса – с парички, цветя, мъниста и др. Независимо дали украсата е по-скромна или по-пищна, всички знаят, че тя е булчинска и винаги придава особено тържествен вид на момата.
ИЗБЕРЕТЕ РЕГИОН:

Женски носии

Мъжки носии