Меню
Контакти

Контакти:

​vrichane@abv.bg
vrichane@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
Кумово дръвце

Обредни ПРЕДМЕТИ и МУЗИКА

ПРЕДМЕТИ И ВЕЩИ

Кумово дръвце

Народът си е представял, че светът е разделен на три нива: подземно, земно и небесно. Едно дърво свързва тези светове – световното или космическото дърво. Корените му са в подземния свят, стволът е тук, на земята, а клоните му са в небесата. Кумовото дръвце символизира именно това дърво, затова и неговата роля в сватбения обред е много важна – то е символичната връзка на сватбарите с техните предци, които вече не са сред тях, а са се преселили в другите светове.
 
Кумовото дръвце трябва да е живо, за направата му се използват само живи растения. Взема се клон от здраво дърво, много често дъб, защото той е свещено дърво и има силата да предпазва нивите и селото от градушка, порой, суша и др. Клонът може да е и от плодно дърво – ябълка, круша, слива, за да се привлича плодородието в новото семейство и особено за да не е „ялова“ булката, т.е. да не може да има деца. По-рядко дървото е иглолистно, но най-важното е то да е сурово и отсечено непосредствено преди правенето на сватбеното дръвце.
 
Както и при сватбеното знаме, украсата на дръвцето „носи“ в себе си всички благопожелания за младото семейство: за здраве и дълголетие – вечнозелено растение, за плодородие – сушени плодове, пуканки, цветя, стафиди и др., нанизани на червен конец. Ябълката или ябълките на върха понякога са позлатени, защото златото е било на почит – то е символ на слънцето, но и на вечността.
 
Украсеният клон още не е кумово дръвце, той се набожда в хляб – кумовия кравай. В неговата украса също има много символика – слънце, кръст, змия (мъдростта), кръг (безкрайността), растителни и животински мотиви (плодородието) и др.