Меню
Контакти

Контакти:

​vrichane@abv.bg
vrichane@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
Сватбено знаме

Обредни ПРЕДМЕТИ и МУЗИКА

ПРЕДМЕТИ И ВЕЩИ

Сватбено знаме

Където има сватбено знаме, значи в този дом се вдига сватба. Народът го нарича „байрак“, „фируглица“, „стяг“ и др. Знамето в народните представи символизира самата невеста – затова е толкова важно да се отсече право дърво, за да не е „крива“ невестата. Също така знамето е бяло и червено, за да е невестата бяла и червена, т.е. да е здрава и жизнена. В миналото тъканите за знамето са се вземали от бита на българина – бяла женска забрадка и част от червен мъжки пояс.

Колкото по-богато е украсено сватбеното знаме, толкова по-добре за бъдещето на младото семейство – на върха освен ябълка, може да се сложи лук, смокини, дюля, лимон и др., задължително се увива чемшир, бръшлян, босилек. Цялото плодородие е „събрано“ в нанизите – пуканки, стафиди, орехови ядки, царевични зърна или фасул, шипки, чесън, лук и др. В Граово дори добавят розови хартиени ленти, огледалца или звънче, за да е още по-натруфен и красив „байрака“.

Знамето се свързва само с най-добри пожелания за младите, но в някои случаи то може да е и „забранен“ обреден предмет. В Пиринския край е било забранено бременна жена да гледа сватбеното знаме, тъй като е увито в бръшлян а той расте на места, където ходят самодиви – същества от Отвъдното, от които хората са се страхували. Вярвали са, че това може да навреди на невестата и бъдещото й дете.

В края на сватбата знамето се унищожава, за да се покаже, че сватбата свършва. Някъде обаче използват някои негови части, и то за бъдещите деца на семейството. В Родопите невестата запазва кърпите, за да повива бебето си – така то ще спи спокойно. В Югозападна България от пръта се прави люлка за бъдещото дете, а в Югоизточна България ябълката и босилекът от знамето се сушат и се дават на новороденото – вярва се, че няма да го боли глава.