Меню
Контакти

Контакти:

​vrichane@abv.bg
vrichane@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
Обредни песни

Обредни ПРЕДМЕТИ и МУЗИКА

МУЗИКА И ТАНЦИ

Обредни песни

На сватба се пее, и то не в един или два момента, а в десетки. В миналото е имало над 50 различни момента, за които са съществували специални обредни песни. Днес това не е така, песента е заменена от оркестър или от записана музика, а и голяма част от ритуалите са отпаднали.
 
Песните на сватба в миналото са се пели само от девойки и моми – дружки и роднини на невестата или на младоженеца, задължително без инструмент, само глас. В почти всички обреди и обичаи (с малки изключения) именно жените са пеели обредните песни. Така е, защото жената е пазителката на традицията, тя поддържа дома, почти никога не го напуска, научава от по-възрастните и предава на децата си знанието за ритуалите. Мъжете пътуват извън селото, донасят песни, дрехи, предмети, техника и пр., те са носители на новото.
 
Девойките и момите не са разучавали специално песните за сватбата, те от ранна възраст са ги слушали по сватбите в селото, израствали са с тях и когато дойде ред да пеят, те вече ги знаят. Типичен начин на обредно пеене е девойките да са разделени на две групи – едната група пее, другата отпява (като ехо). Мъжете в сватбата са пели само на трапезата, но техните песни са със съпровод на гъдулка, гайда или др. инструмент.
 
Едни от най-важните песни в сватбата са били тези при „плетенето“ на невестата. Текстовете им са тъжни и разплакват всички, които присъстват – говори се раздялата на момата с близките й, как отива в „чужд“ дом и как трябва да слуша и уважава свекъра и свекървата си. По същото време в момковия дом при бръсненето („бриченето“) на младоженеца също се е пеело, но там песните разказват за това, че ергенът си е „походил“ и е „полюбил“ хубави моми и е дошъл краят на неговото „царство“.
 
Важни песни в сватбата са били тези, които известяват, че шествието идва – пред дома на невестата и пред дома на младоженеца. Те и до днес са едни от най-съхранените песни в цяла България. В тях обикновено се казва „отвори порти“, „излез“ и пр., с обръщение по име към майката на момата и на момчето.
 
Сред тъжните и емоционални песни в сватбата са били тези на „пребулване“ (покриване на невестата с було), затова някъде ги наричат и „песни за разплакване на невестата“ – например „Плачи, плачи, Пенке ле, наплачи се, няма вече, Пенке ле, ни седянка“. Още по-драматичен момент от сватбата е прощаването с близките и извеждането на булката. Тогава песните са поетични и силно въздействащи – бавни, с тържествени мелодии, прочувствени. Най-популярната песен в цяла България при извеждането е „Ела се вие, превива, мома се с рода прощава“.
 
На сватбената трапеза са се пели разнообразни песни, свирили са и инструменти. Трапезните песни обикновено са бавни, провлачени и в тях се разказват дълги и интересни истории. В Западна България в тези песни се пее за Крали Марко и неговите геройства, затова и се наричат „кралимарковски“, „сватовски“.