Меню
Контакти

Контакти:

​vrichane@abv.bg
vrichane@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon
По региони

Сватбена ОБРЕДНОСТ

По региони

Традиционната сватба в България е колкото общобългарска, толкова има и своите съществени разлики, според региона, в който се провежда. Във всяка една от етнографските области у нас съществуват варианти в отделните моменти на обреда и действията в тях, в ритуалните предмети и в обредните песни.
Например на едни места сватбата се „обсича“ – когато младоженецът тръгне с невестата и сватовете от дома й, двама ергени с ножове ги удрят един о друг преди и след излизането, за да се „отсече“ връзката на невестата с родния й дом и семейството й. На други места свекървата посреща младите в дома си с две пити под мишниците и ги дава на невестата, за да влезе снаха й „с пълно“ в новия си дом, така ще е пълен животът на младото семейство.
Много различни варианти дори на един и същ обреден момент могат да се срещнат. В миналото спазването на местните обичаи и традиции е било закон. Сватбата на всяко следващо поколение е повтаряла сватбата на родителите им, на бабите и дядовците им. Предаването на традицията е било важно за хората и за връзката им с родното място.
Ако и за Вас днес е важно Вашата фолклорна сватба да е от определен регион, да са спазени сватбените обичаи от Добруджа, Пиринския край или Шоплука, това е възможно!
Ние, агенция „Вричане – българската традиционна сватба“, познаваме сватбената традиция от различните региони и с радост ще организираме за Вас Шопска, Тракийска, Северняшка, Добруджанска, Родопска, Пиринска или Македонска сватба.
Не се колебайте, потърсете ни, така можете да преживеете сватбените обичаи на своя край и да възродите традицията на своите предци!