Меню
Контакти

Контакти:


yuangnauy@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon

Екип и КОНТАКТИ

Екип и  КОНТАКТИ
доц. д-р Веселка Тончева Деница Делчева
Веселка Тончева е етномузиколог и фолклорист в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН. Професионалните й интереси са свързани с изследване на традиционна култура, обредност и музика в България и на Балканите. Автор е на няколко книги и над 100 научни и популярни статии, сценарист е на десетки етнографски филми за БНТ и други медии, журира фолклорни събори и фестивали в цялата страна, преподава, консултира и пр. В множеството си пътувания тя издирва, записва и документира онези носители на фолклорно знание, истинските „живи човешки съкровища“, които днес са все по-малко. За нея това не е просто работа като учен, а вяра в смисъла от съхраняването и възраждането на собственото ни наследство и дух.
В последните години традиционната сватба като обредност и музика е обект на нейните изследвания. Това я отвежда на различни места на Балканите, където сватбите сякаш са от преди 100-150 години, свързва я със съвременни фестивали за сватба, среща я с хора, които имат желание да преживеят традицията именно чрез сватбата си. Така се ражда и приятелството й с Деница Делчева, с която създават „Вричане“ – за да могат да предадат и да запалят повече българи с тази искрица.
Деница Делчева е една от създателките на агенция „Вричане – българската традиционна сватба“. Млада жена, която чува корените си и е завладяна от магията на българските традиции, обреди, песни и носии.
Именно с нейната традиционна сватба и срещата й с Веселка Тончева започва голямото приключение, с което се поставя началото на проекта „Вричане“.
Деница е завършила с отличие „Право“ и „Маркетинг“, но истинската й страст е българското. Преживяването на традицията за нея е вдъхновение, но и предизвикателство повече хора в България да се запалят и да пожелаят именно такава сватба. Нещо повече, тя приема за своя кауза да възвърне и възроди у сънародниците си любовта към българската история, традиции, култура – към всичко българско. Във „Вричане“ Деница е „Главен организатор“ не само заради афинитета й към подобна работа, но и поради натрупания опит в организацията на събития, който има в професионалния си път


 
тел. 0899 140 194
тел. 0889 476 089

yuangnauy@gmail.com
  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon