Меню
Контакти

Контакти:


yuangnauy@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon

Повече за народните поверия на Благовец (Благовещение)

Повече за народните поверия на Благовец (Благовещение)
Благовещение е един от големите пролетни празници. Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март.
 

Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата.
 
Доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, разказа пред Novini.bg какви са традициите и обичаите на празника Благовещение (или Благовец). Това е празник, който е на прехода между зимата и пролетта. Празникът е свързан именно с излизането от зимата и осигуряване на една плодородна и здрава, хубава, пълноценна година. Затова на Благовец гоним змиите и гущерите, защото именно змиите са най-опасни за хората, които работят на полето.
 
Най-популярното вярване на Благовещение е, че тогава ни закуква кукувица и идват лястовичките. Ако на този ден ни закука кукувица, не трябва да е на гладно, защото ще ходим гладни цяла година, трябва да имаме парички в джоба и хляб в торбата. За този ден се вярва, че може и да се намери имане. Смята се, че се появявал синкав огън и под него имало имане. На Благовец е добре да се садят цветя. Днес и нищо не ни боли. Земята обаче усеща болка и затова не трябва да се оре.
 
Основното, което се прави на Благовец е почистването. Целта му е да се прогони изцяло зимата и затова се изнасят всички боклуци навън и се палят ритуални огньове. От него се взима пушекът и се опушва цялата къща, под леглата и децата. „В празника Благовец прозират наистина предхристиянски неща. Това гонене на змии, чистене и прочистване не е свързано с християнския календар.
   
   
снимка: www.etar.otg
 
Сборниците, които ни дават ценни сведения  за такива празници, ни казват, че именно на Благовещение Дева Мария е заченала“, разказа още доц. д-р Веселка Тончева и поясни, че днешният празник в християнската традиция се почита като празник на майката.

Tекст: Novini.bg, Галя Георгиева и Десислава Станева