Меню
Контакти

Контакти:


yuangnauy@gmail.com

  • facebook-icon
  • instagram-icon
  • twitter-icon
  • youtube-icon

ВРИЧАНЕ на гости на БНТ 2

"Вричане" беше на гости на "Добър ден с БНТ 2". Чуйте какво разказа доц. Веселка Тончева за сватбите, които ние организираме и научете повече за българската сватбена традиция и последователността на ритуалите в нея.
 

Предаване с участието на доц. В. Тончева на тема "Сватбата в българската традиция" по ТВ+

Една от създателките на "Вричане - Българската традиционна сватба" - доц.
д-р Веселка Тончева е поканена да сподели своите знания и опит от изследванията на българската сватба в първото издание на поредицата „Фолклорът“ на TV+ (автор и водещ -  Илияна Найденова).
Колко е важна е била сватбата в миналото? Превръщането на момата в невеста е било равно на прехода между световете, който човек осъществява когато се ражда и умира. Затова и е било толкова важно да се спазят всички обредни моменти, да се извършат всички ритуали, да се приготвят всички обредни предмети, да се изпеят сватбените песни, за да има здраве и щастие за бъдещото семейство. Вижте повече в предаването.


Балкански фестивал "Сватбата - единство и многообразие" в Етъра с консултант и водеща доц. В. Тончева

Доц. д-р Веселка Тончева, една от създателките на "Вричане - Българската традиционна сватба" е поканена за консултант и водещ на Балканското издание на Фолклорния фестивал „Сватбата – единство и многообразие“, който се състоя в Етнографския музей на открито „Етъра“ в Габрово през 2015г. В него освен български групи, взеха участие състави от Турция, Румъния, Сърбия и Македония. Във филма, който организаторите заснеха, можете да видите интересни моменти от българската сватба, представени на сцена – „кичене на угурлица” (сватбеното знаме) от с. Бели мел, Монтанско, сватбената обредност на етнографската група „хърцои“ с. Ряхово, Русенско; сватбени моменти от гр. Ихтиман, „извеждане на булка“ от с. Дъбене, Старозагорско.
Гостите от Сърбия представиха моменти от сватбените обичаи на две живописни и интересни области: Банат и Косово. Участниците от Република Македония показаха обичая „Водене на невестата на вода“. Сватбени обичаи от двата дни на традиционната румънска сватба: „канене на сватба”, украсата на сватбеното дърво – бяла ела, „бръснене на младоженеца” „поливането на булката” и „пристигането на младоженеца и кръстника” в дома на булката, представиха гостите от Румъния. Много интересен момент от сватбената обредност беше подготвила фолклорната група от община Одрин, Република Турция – „арет чичеи“ („ahret çiçeği“) е обичай, който се изпълнява когато една от две посестрими се омъжва.

Интервю на доц. В. Тончева за агенция "ФОКУС" за сватбената обредност

За фолклорния човек има три основни етапа в живота – раждане, сватба и смърт. И женитбата е същинският статус. Тогава къщата се пълни с деца и най-важната мисия е изпълнена разказва  доц. д-р Веселка Тончева, изследовател на сватбените ритуали на Балканите. Дали ако сега правим обичая вярваме, че ще завали дъжд? Не, днес гледаме прогнозата за времето и чакаме да ни кажат дали има циклон и антициклон алегорично намеква фолклористката Веселка Тончева за сватбената ритуалност. Това е един космос, който традиционният човек е владеел. Сега вече сме изгубили абсолютната магия. Някога се е вярвало че, ако се изпълнят всички ритуали, нещата ще са максимално благополучни. 
ПРОЧЕТЕТЕ ЦЯЛАТА СТАТИЯ  ТУК

Булките "с маска" - статия на доц. В. Тончева за "Инфо мрежа"

Всички вече са виждали или поне чували за онези булки с шарените, нарисувани като маски лица за гелината в Рибново и Скребатно, за тельосването в Драгиново, Сърница и Церово, или за писаната булка от Тетевенско. Става дума за онзи традиционен начин на украсяване на лицето на булката практика, позната в България най-вече сред българите мюсюлмани. Този елемент на сватбения ритуал на места е жив и всички булки изглеждат така, на места е замиращ и все повече се налага съвременната визия на булката в бяло, на други вече е забравен и ще си отиде с последните възрастни жени, омъжвали се по този начин...
Този тип рисуване по лицата на булките е познато на различни места в България в с. Рибново и до днес е функциониращо, нарича се лепене на гелина в благоевградското село Церово се нарича тельосване,  както и в Сърница и Драгиново, Велинградско, а в Тетевенско булката е писана. ПРОЧЕТЕТЕ ЦЯЛАТА СТАТИЯ ТУК